Beiratkozás, KRESZ tanfolyam, KRESZ gyakorlás

 

Beiratkozás az autósiskolába

 

Az első buktató rögtön a beiratkozáskor adódhat. Ha már egyszer valamelyik autósiskolánál elkezdted a tanulmányaidat ( legyen az bármikor, akár 3-4 éve is), de nem tettél még sikeres kresz vizsgát, akkor mindenképpen tájékoztasd az iskolát erről. Mert, bár ennek nem tulajdonítasz jelentőséget, vagy úgy gondolod, hogy az már rég elévült, ez nem így van. Egyszerre csak 1 autósiskolának lehetsz tanulója. Mivel általában ez a közlekedési hatóságnál, a kresz vizsgára jelentéskor szokott csak kiderülni, ők rögtön ki is vesznek a vizsgázók közül, amíg ez az állapot fennáll, és nem tudsz a többiekkel együtt vizsgázni. Ezzel időt veszítesz. De, ha ezt rögtön a beiratkozáskor közlöd, akkor a vizsgára jelentésig mindent el tudunk intézni.

 

A KRESZ tanfolyam

 

Elkezdődik a kresz tanfolyam. Sokan úgy gondolják, hogy nem járnak ba az autósiskolába a foglalkozásokra, mert otthon a könyvből úgyis meg tudják tanulni az anyagot. Ez nem egészen így van. Célszerű ott lenni minden órán, mert az oktató felhívja a tanulók figyelmét olyan dolgokra, ami számodra jelentéktelennek tűnik, és otthon esetleg átsiklanál fölötte. De általában a jelentéktelennek tűnő dolgokon szokott múlni 3 pont, és esetleg a sikeres kresz vizsga. Nem beszélve arról, hogy otthon, ha valami nem teljesen világos, nem tudsz kérdést feltenni az oktatónak. A Lopakodó Autósiskolában egy olyan oktató program segítségével tanulnak a hallgatók, amelynek része egy animációs teszt. Ez különböző forgalmi szituációkat ábrázol,és ,ha rosszul döntesz, rögtön látod is az eredményét: összeütköznek az autók, elütöd a gyalogost… stb. Otthon ez sincs. Ezeknek az iskolai gyakorlása azt eredményezi, hogy a városszerte rettegett 3 pontos kérdések ( amik döntően befolyásolják a kresz vizsga sikerességét) nálunk nem szoktak problémát okozni.

 

KRESZ gyakorlása az autósiskolán kívül

 

A másik nagy hiba, hogy a tanulók nem fordítanak időt az otthoni gyakorlásra, pedig az is nagyon fontos a sikerhez. A mi autósiskolánk ebben is igyekszik segítséget nyújtani. Lehetőség van otthoni számítógépes gyakorló program igénybevételére. Mivel mi senkire nem erőltetünk rá semmit, van 1-2 olyan tanuló, aki úgy gondolja, hogy ő tanulás és gyakorlás nélkül is simán veszi majd az akadályokat. Ők a sikertelen kresz vizsga után döntenek úgy, hogy mégis igénybe veszik ezt a lehetőséget. De miért kell a kudarcélményeket gyűjteni, amikor egy kis idő ráfordításával elsőre is sikerülhetne a dolog? Az is egy lehetőség, hogy teszt könyv segítségével gyakorol az ember, de nem túl célszerű, mert ezt már túlhaladta az idő. A kresz vizsga 55 perces. Régebben, még a tesztlapok korszakában ezt az 55 percet úgy osztottad be, ahogy akartad. Ezzel szemben, jelenleg számítógépes vizsgáztatás van. Most is 55 perc a vizsga, de ezt a számítógép oszza be helyetted. Ugyanis minden kérdésre ( 55 kérdés) 1 perc áll mindenkinek rendelkezésre. Ha Te egy kérdést 20 másodperc alatt megválaszoltál, akkor sem viheted át a megmaradt időt a másik kérdésre, mert a számítógép ezt nem teszi lehetővé. Az autósiskolánk által nyújtott gyakorlási lehetőséggel nagyon jól be lehet gyakorolni az idő betartását. A vizsgán a program (és természetesen a gyakorló programunk is ) úgy működik, hogy a másodperceket számolja vissza 60-tól 0-ig. Ha ezzel a kresz vizsgán szembesülsz először, akkor a kérdés helyett csak arra tudsz koncentrálni, hogy már mennyi idő letelt az 1 percből. De, ha otthon egy hasonló programon gyakorolsz, akkor ezt megszokod, és nem lesz semmi változás a kresz vizsgán a gyakorláshoz képest.

Azért is fontos az otthoni gyakorlás, mert a stressz, a vizsgadrukk 15-25%-ot levesz a teljesítményünkből.

 

Ha ezt elolvastad, a jövő héten folytatjuk a járműkezeléssel.